Har du smerter i iskiasnerven? Sådan slipper du af med dem

Sponsoreret indhold

De fleste vil i løbet af livet få ondt i iskiasnerven. Iskiasnerven er faktisk den længste nerve, kroppen har. Den har sit udspring fra den nederste del af lænden, hvorfra den bevæger sig videre ned ad lænderyggen, ballen og låret for til sidst at forgrene sig videre ned til lægmusklerne og fødderne. Har du derfor smerter i nogle af disse nævnte områder, kan det skyldes smerter fra iskias. Ofte er der tale om en overbelastningsskade – men smerterne kan også opstå, fordi du er for inaktiv, eller ikke sidder ergonomisk korrekt på f.eks. din kontorstol.

Smerter fra iskiasnerven kan skyldes en forkert livsstil eller arbejdsliv. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du laver for mange tunge løft i løbet af dagen, som følge af dit arbejde. Derfor er det vigtigt, at du er meget opmærksom på ikke at overbelaste din din ryg.  

Øvelser til dig, der har smerter i iskiasnerven

Iskiassmerter går som regel over af sig selv. Men i nogle tilfælde kan du være nødsaget til at lavet nogle øvelser. Øvelserne varierer alt efter, hvor hæmmet du er over smerterne. Er du meget påvirket af iskiassmerter, at den bedste øvelse – i alt sin enkelthed – at du blot skal ligge ned på ryggen på en yogamåtte eller et andet tilsvarende hårdt underlag. Det er vigtigt, at du ikke ligger på noget blødt, når du laver denne simple øvelse, da din ryg skal være så statisk som muligt. 

Hvis du derimod ikke er lige så påvirket, kan du lave andre øvelser, hvor du bevæger dig. Du kan f.eks. ligge ned på yogamåtten på ryggen og skiftevis løfte højre og venstre ben.

Diskusprolaps og forsnævring i lænden 

Smerter i lænden kan også skyldes en diskusprolaps eller en forsnævring i lænden. Symptomerne kan godt minde lidt om hinanden. En forsnævring i lænden kommer dog ofte til udtryk ved, at du oplever træthed i både lænd og ben. Det kan også være muskelsmerter eller en følelse af, at du ikke har lige så mange kræfter i benene.