Rynker i panden – Kan jeg få panderynker af solen?

Dame med panderynker

Sponsoreret indhold

panderynker er rynker i panden, som kan opstå af flere forskellige årsager. Den mest hyppige årsag, er aldring hvor panderynkerne opstår og bliver tydeligere og dybere i takt med man bliver ældre. Andre årsager er ikke at drikke nok vand, for meget alkohol og rygning.

Panderynkerne er ikke farlige og der er ingen medicinske årsager til at man skal gøre noget ved dem. De opstår ofte som resultat af en bortoptagelse af kollagen og elastinen i huden, hvilket gør at huden bliver svagere og dermed ikke kan holde sig på plads så godt. Når dette sker, kan der danne sig rynker i huden.

Derudover er det også vigtigt at beskytte huden mod solen, da ultraviolette stråler kan forværre rynker og andre tegn på hudens aldring. Så husk altid at bruge en god solcreme, når du skal ud i solen.

Det er almindeligt kendt, at solen kan forårsage rynker i huden – især i ansigtet. Men hvorfor sker det egentlig? Når solen skinner på huden, udsættes den for ultraviolet (UV) stråling. Disse stråler kan trænge ind i de dybere lag af huden og forårsage skader på collagen- og elastinfibre – to proteiner, der er ansvarlige for hudens elasticitet og styrke. Over tid bliver huden mindre elastisk og kan begynde at udvikle fine linjer og rynker. Selvom dette ikke er en farlig tilstand, kan det være ret æstetisk ubehageligt for mange mennesker. Heldigvis er der en række forskellige måder, man kan minimere risikoen for at udvikle rynker i ansigtet på grund af solen. Disse inkluderer:

-Brug af en solcreme eller solfaktor, der beskytter mod UV-stråling

-Brug af en hat eller andet beskyttende tøj, når man udsættes for solen

-Undgå at opholde sig i direkte sollys i længere perioder

-Brug af en fugtgivende ansigtscreme eller olie, der kan hjælpe med at bevare hudens elasticitet

Hvis du allerede har begyndende rynker, kan der også gøres noget for at forbedre dem. Der er f.eks. produkter på markedet, der indeholder retinol, der er en form for vitamin A, der kan hjælpe med at reparere ødelagt hudvæv og reducere rynker.

Botox behandling af panderynker – Botoxindsprøjtninger virker ved at blokere for signalstoffet acetylkolin. Dette signalstof giver muskelkontraktioner i ansigtet og dermed også rynkedannelse. Ved at blokere for signalstoffet, kan man derved undgå rynkedannelse og dermed også reducere eksisterende rynker i ansigtet. Botox behandling af panderynker kan gøres på følgende måder: Man kan fjerne mindre rynker med en lokalbedøvelse eller med en let bedøvende spray inden botox indsprøjtningerne.

Du kan også læse mere rynker på sundheds hjemmeside.