Find det rigtige filter til Nilan

En pige med balloner løber på en græs eng

Sponsoreret indhold

Filtre skal jævnligt skiftes ud på ventilationsanlæg. Hvor ofte afhænger af, hvilken type filter vi taler om. Her er det ikke anlæggets producent, der møntes på, men hvor grov filteret er.

Om det er et Nilan filter, for eksempel fundet på www.filternew.dk, eller et filter til en anden virksomheds modeller, kan have betydning i forhold til filtrets form, men når det kommer til at matche filter til ventilator, er det i stedet industrielle standarder, og hvilke partikler du vil have ventileret, du skal have for øje ved valg af nyt filter til dit ventilationsanlæg.

3 hovedgrupper inden for filtre

De fleste filtre, og det gælder også filter til Nilan, kan klassificeres enten som G4, M5 eller F7:

  • G4 filtre er de grove filtre, der kun får de største partikler med. Som tommelfingerregel filtrerer et G4 filter kun partikler, der er synlige med det blotte øje. Filtret egner sig til at sidde både på ind- og udsugningssiden af ventilatoren, hvor det opsnapper støv.
  • M5 filtre er lidt finere end G4 og optager mindre partikler som hele pollenpartikler.
  • F7 filtre er de bedst for allergikere, da de optager de mindste partikler som mikroskopiske allergener samt giftig forbrændings- og andre lungeskadende partikler.

Det groveste Nilan filter er udgangspunktet

For Nilan filtre gælder det som for alle andre ventilatorfiltre, at du bør vælge det groveste, du kan klare dig med. Det er nemlig hårdt arbejde for maskineriet for at føre partikler gennem de fineste filtre. Af den årsag er G4 og M5 de bedste filtre, hvis du ikke skal beskytte dig mod nogle bestemte partikler, men blot have almindelig ventilering for støvpartikler i dit hjem.

Hvor ofte skal du skifte filter?

Ventilationsfiltre skal skiftes i ny og næ, og forskellen ligger i, om vi taler om et G4, M5 eller F7 filter. De fine F7 filtre bør du skifte et par gange om året. Hvis de bliver overfyldt med snavs, kommer ventilatoren på overarbejde med at presse det ud. G4 filtre skal skiftes 2-3 gange om året. M5 filtre skal skiftes 3-4 gange om året, for at de virker optimalt ved filtrering.