Værd at vide om forhøjet blodtryk

Sponsoreret indhold

Blodtrykket er et udtryk for, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde, for at det kan pumpe blod ud i kroppen gennem pulsårerne. Blodtrykket er opgivet i to tal, som samlet set udgør selve blodtrykket. Dette er slagtryk og hviletryk, som også er kendt under henholdsvis systole og diastole:

  • Slagtrykket er det det systoliske blodtryk, som er det højest målte blodtryk lige, når hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud i kroppen.
  • Hviletrykket er det diastoliske blodtryk, hvilket er det lavest målte tryk på blodårens væg, når hjertet så at sige slapper af mellem to slag.

Arbejder hjertet for hårdt, kan det være en indikator for, at der måske er noget galt. Dette vil vise sig via et forhøjet blodtryk. Er trykket meget højt, angiver det, at hjertet skal arbejde meget hårdt for at pumpe blod ud i kroppen. Men hvad er forhøjet blodtryk, og hvad gør et forhøjet blodtryk?

Hvad er forhøjet blodtryk?

Et for højt blodtryk indikerer, at blodårerne yder en for stor modstand, hvormed hjertet skal pumpe hårdere for at kompensere for dette. Det slider på hjertet, som af netop denne årsag kan blive stift og tykt og derigennem svækket over tid. Når hjertet bliver slidt, vil det på sigt ikke være i stand til at kompensere for den øgede modstande i årerne, og det vil generelt ikke kunne arbejde ved samme kraft.

Af den årsag er det ikke muligt at opretholde optimal blodgennemstrømning gennem kroppen. Der kan derudover være øget risiko for hjerneblødning, nyresvigt og lignende, hvorfor det er vigtigt at få gjort noget ved. Hvis du har sukkersyge, problemer med blodsukker eller lignende, bør blodtrykket være en smule mindre end normalt, hvorfor det her også er en vigtig størrelse at holde øje med.

Sådan kan blodtrykket formindskes

Forhøjet blodtryk er oftest genetisk, men kan også opstå af andre årsager. Der er forskellige muligheder for at formindske blodtrykket igen, hvilket kan være ved at stoppe med at ryge, tabe kilo, spare på saltet, drikke mindre alkohol, dyrke mere motion, bevæge dig mere, undgå stress og tag medicin, hvis det er blevet tildelt.